Unanimated – In The Light Of Darkness

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Regain / Warner, betyg: 7]

Stockholms mörkermän Unanimated har till fansens lycka återförenats på allvar efter åratal av strul och frånvaro från skivproduktioner. Och detta med ett riktigt lyckat album. In The Light Of Darkness bjuder på tung, svart melodisk döds, många gånger så nära black metal det kan bli och återigen förenas blastbeats och lyckade melodier. Någon kommer säkert säga “old school” och visst, gruppen bildades i slutet av 80-talet så det kommer man inte ifrån. Å andra sidan är det inget fel på old school så länge resultatet är bra. Det är det här: tungt, fläskigt och nyansrikt, dynamiskt och kraftfullt som en skövlande pansarvagn i en stad av tändstickor. Senast Unanimated gav ut en platta var 1995 (Ancient God Of Evil), men medlemmarna har under tiden hållit igång i andra band, så det är knappast något ringrostigt gäng som återvänt från de sälla jaktmarkerna för att sparka arsle på In The Light Of Darkness. Att texterna går fram hyggligt är ett extra plus, för något jag är trött på är growlare som man inte hör vad de sjunger, och den problematiken slipper man kämpa med här. Men tro nu inte att detta är pang på rödbetan hela tiden. Oftast är det hårt och skoningslöst, men avslutande “Strategia Luciferi” är till exempel ett lugnt, instrumentalt stycke, och i regel har bandet det goda omdömet att lämna andningsrum för eftertanke och paus för trumhinnorna i låtarna.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …