Del Fume – Amor & Psyche

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, B&B Records / Border, betyg: 7]

Del Fume är ett alias för Tobias Tissi från Zürich i Schweiz som gjort musik för reklam, konstutställningar, filmer och TV. Det sistnämnda kan man emellanåt gissa sig till, då flera av hans låtar på Amor & Psyche har en filmisk atmosfär, dock stöpta i popformeln och med engelsk sång. Del Fume har en lugn, mörk röst som känns inlindad i fettvadd av musik och jag kommer flera gånger att associera till Pink Floyd, trots att den här musiken inte alls är symfonisk, progressiv eller psykedelisk. Det är snarare något som har med värmen, mjukheten och melodierna att göra. Kanske ibland, även med Tissis röst och låtarnas karaktär. Andra gånger som i “The circus of soroche” och “Replica no.1 (reprise)” vandrar mina tankar iväg mot Tom Waits, men utan amerikanens ruffighet, raspiga röst och rusiga galenskap. Tissis låtar är en vackrare och mer stillsam version i så fall. Amor & Psyche är en behaglig och skön platta där artisten skrivit, framför och spelat in materialet själv. Han har fått en del hjälp med diverse instrument och lite kvinnlig sång här och var, men mycket mer tycks det inte vara. Att Del Fume skulle bli en svensk storsäljare har jag svårt att tro, men i hemlandet skrev han en låt åt en Idol-kandidat, vilket ledde till en listframgång, så vem vet? Amor & Psyche upplevs inte som en kommersiell popplatta av mina öron. Däremot tycker jag väldigt mycket om den.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …