Wednesday , April 17 2024

Joker´s Daughter – The Last Laugh

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Double Six / Border import, betyg: 9]

Välkommen till Helena Costas förtrollande och vackra värld. Säg godmorgon till en psykedelisk plats där djuren talar, dvärgar, riddare och geten Jessie samsas om det textmässiga innehållet. Sina berättelser sjunger Costas med en ljus, skir, charmig och sensuell flickröst som får mig att associera till Frankrikes älsklingar Jane Birkin, Lio, Vanessa Paradis och Brigitte Bardot. Detta till en spännande och popig mix av svängig syntmusik, italienska kompositören Daniele Luppis läckra stråkar, märkliga mjuka melodier och freak-folk, eller acid-folk som det kallades förr i tiden. Jag har lyssnat enormt mycket till Danger Mouse-producerade The Last Laugh på sistone och en ofrånkomlig kärleksrelation till albumet har uppstått. Direkta pärlor som “Go walking”, “Lucid”, det instrumentala titelspåret, “Jelly belly” och “Under the influence of jaffa cakes” blandas med vackra, lite vemodiga och aningen mindre direkta saker som “Nothing is ever what it seems”, “Jessie the goat” och “Yellow teapot”. När sedan cirkusnumret “The running goblin” dyker upp känns hela skivan som att man blivit polare med Alice som lurat med en ner i underlandet. Brittiska Joker´s Daughter har dock skapat sitt eget sagoland och visst är det knasigt, knäppt, barnsligt och naivt, men likfullt så lekfullt och läckert att jag gärna blir barn – eller hippie – igen. Detta är med stor sannolikhet årets ultimata soundtrack till LSD och magiska svampar.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …