Truckfighters – Mania

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Fuzzorama / Sound Pollution, betyg: 8]

Fler än undertecknad kommer med all säkerhet stå som frågetecken när Truckfighters tredje fullängdare landar på skivdiskarna. Visst tog bandet ett förnyande steg redan mellan debutalbumet och uppföljaren Phi, men därifrån till Mania är inte bara ett steg, utan snarare tio på en gång. Truckfighters har blivit lika hänsynslöst flummiga som bolagskamraterna Asteroid, men på sitt eget vis, och skivan krävde ett flertal genomspelningar innan jag lyckades vänja mig vid förändringen. Men fansen ska inte bli skraja för det. Truckfighters kan fortfarande rocka och deras fuzzsound är igenkännbart, det är bara det att Mania är så otroligt mycket mer än bara tungt landande hårdrockbomber. Ta en låt som “Monte Gargano” som exempel. Det är nästan spacerock. Och “Majestic” är en över tretton minuter lång orgie i psykedelisk tungrock. Säga vad man vill om Mania men detta är ett mycket modigt album av en grupp som har vett att både behålla det sound de en gång skapat och samtidigt skruva till materialet så många varv att även en ny publik lär få upp ögonen för dem. Gör er själva en tjänst nu gott folk: ge inte upp den här plattan efter bara ett par lyssningar. Den kräver mer än så av er, men när ni väl fått smak för den kommer den att belöna er hundrafalt. Detta är en lysande uppvisning i variation och en fet smocka i ansiktet på alla band som håller sig till säkra kort. Sen kunde låtarna i vissa fall vara aningen starkare, men bra som fan är det.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …