Soulfallen – Grave New World

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Off Records / Supersounds Music, betyg: 7]

Soulfallens melodiska black metal med inslag av döds lever i mångt och mycket på dess snygga, symfonirockiga melodier och ett rejält bra tryck i produktionen. Bandet har också en lekfullhet och ett mod att ta ut svängarna lite extra ibland, vilket gör att Grave New World inte känns som vilken platta som helst inom genren. Bandets basist och sångare Kai Leikola använder sig delvis av väsande reptilgrowl och delvis av mörk vrålstämma, vilket ytterligare förstärker intrycket av en varierad platta, och de symfoniskt bombastiska inslagen ligger inte bara i tiden, utan känns dessutom fräscha och välarrangerade. Generellt sett är Grave New World en riktigt tilltalande CD och de nio låtarna känns genomarbetade och snygga. Tempomässigt varierar sig bandet också och låtar som Embrace the scythe” där man lånat inslag från “I bergakungens sal” på ett mycket lyckat vis, samt exempelvis den lugnare “We are the sand”, som avslutar albumet, ger bägge prov på alldeles utmärkt och progressiv svartkonst. I den sistnämnda används dessutom välljudande ren sång, vilket jag gärna hade hört mer av på den här plattan. Soulfallen har även albumet World Expiration på sitt samvete, så känns det lustfyllt att efter denna söka sig bakåt är det ett tips. Själv är jag mer intresserad av att höra om nästa släpp kommer röra sig i än mer progressiv riktning, vilket jag hoppas.

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …