Colosseum – Chapter 2: Numquam

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Firebox Records, betyg: 6]

De fyra finnarna i betongkolossen Colosseum har återigen fått ihop ett brontosaurus-tungt alster. Denna gång med titeln Chapter 2: Numquam. Kapitel 1 kom ut 2007 och det här är mer av samma vara. Mollstämt, vemodigt, ofta väldigt vackert som ett dimhöljt skogslandskap och alltid med samma krav på lyssnaren: ta det lugnt, dansa inte, rör dig helst inte ur fläcken över huvud taget, för detta är musik i slow motion. Sex långa låtar och ett bonusspår fyller albumet till bredden och Colosseums sound är både episkt och närmast symfoniskt. Orkesterarrangemangen är delvis skrivna av growlaren, gitarristen, keyboardisten och kompositören Juhani Palomäki och delvis av gitarristen och programmeraren Olli Haaranen. Tillsammans har de lyckats ingjuta skönhet i sin bastanta doom metal och det är snarare melodierna än gitarriffen som sätter sig i huvudet när man lyssnar till Chapter 2: Numquam. Precis som med förra plattan hade jag även nu föredragit någon vid miken som kan sjunga texterna istället för att vråla fram dem som åskmuller, vilket skulle få CD:n att låta mindre enformig, men growl är något man får leva med inom den tunga musiken i detta tidevarv. Melodierna är och förblir dock Colosseums styrka och vill ni ha en riktigt svart, depressiv och tungfotad vår så finns det anledning att kolla upp det här gänget.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …