Johan Kinde

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

I anslutning till den nya singeln “Jag hade slutat drömma om att känna så här” kontaktade Zero den före detta Lustans Lakejer-sångaren och fick en lägesrapport om festivalspelningar och det kommande soloalbumet.

Två år efter melodifestivallåten “Allt vi en gång trodde på” med Lustans Lakejer ger Johan Kinde nu ut sin första solosingel sedan “Telefonsvarare” 1991. “Jag hade slutat drömma om att känna så här” låter mer som en fortsättning på Lustans Lakejers dramatiska elektropop än som den lättsmälta soulpopen på de två första soloalbumen, men trots det mörkare soundet har Kinde goda förhoppningar om att nå ut till en bred publik.
– Man hoppas ju alltid när man ger ut en singel att den ska bli en hit. Och även om soundet är rätt mörkt och hårt och borde tilltala alla gamla Lustansfans, så tycker jag samtidigt att själva låten är tillräckligt stark för att kunna appellera även till dem som kanske inte hört mig förut.

Låten kommer även att finnas tillgänglig i ett antal mixversioner.
– Peder Livijn från System, som även är assisterande producent, håller på med en remix just nu. Jan Lundkvist, som producerar både singeln och albumet, kommer också att göra en. Fler följer säkert.

På grund av den ekonomiska situationen i musikbranschen släpps singeln endast som digital nedladdning.
– Ja, den bistra sanningen är ju att ytterst få artister ger ut “fysiska” singlar för att det helt enkelt inte lönar sig. Däremot kommer albumet i höst att ges ut både på cd och i en numrerad vinyl-upplaga.

Hur ser du på den senaste tidens fildelningsdebatt? Är det känsligt för en artist att uttala sig i den här frågan för att inte stöta sig med fansen?
– Jag tycker att domen mot Pirate Bay var helt riktig. Att dölja sig bakom att de “sprider kultur” när de i själva verket fungerar som en hälericentral för musik, filmer och böcker, och tjänar pengar utan att ersätta oss som skapat verken, är ju minst sagt magstarkt. Och kallar man sig ett fan till en artist borde man väl vilja att denne ska få ersättningen?

I sommar och höst kommer Kinde att göra festivalspelningar och turnera med liveband.
– En spelning är helt spikad, Electric Garden på Göta Källare i Stockholm den 28 maj. Det blir en riktig konsert med fullt band. Låtmaterialet kommer framför allt att hämtas från Lustans-tiden och de bästa gamla sololåtarna, samt självklart singeln och kanske någon låt från nya albumet. På denna konsert är både Kamera och Le Mans förband. Det kan bli en fantastisk kväll! Göta Källare ligger för övrigt vid samma tunnelbaneuppgång, Medborgarplatsen, som gamla Ritz. Jag hoppas att några festivaler och andra spelningar tillkommer under sommaren. I höst blir det en längre turné i samband med plattan.

Det nya albumet är planerat till september och arbetet pågår just nu för högtryck. Kinde och producenten Jan Lundkvist spelar i princip alla instrument och synthar själva, assisterade av Peder Livijn. Dessutom medverkar körsångerskorna Jenny Lindgren och Mounia Tajiou.
– Jag räknar med att vara klar i slutet av maj. Men jag skriver nya låtar hela tiden, så det kan bli lite senare. Helt ärligt så känns albumet som det bästa jag gjort. Föreställ dig en blandning av hitkänslan från Uppdrag i Génève med mognaden från Åkersberga och svärtan från Lustans Lakejers första album och En plats i solen!

Köp singeln här: www.cdon.se

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …