Friday , December 1 2023

Grendel – A Change Through Destruction

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Firebox Records, betyg: 7]

Finska sextetten Grendel gav själva ut sitt debutalbum efter att ha åstadkommit ett gäng demos och signades två år senare av Firebox. Efter ett singelsläpp via bolaget får nu bandet visa framfötterna med fullängdaren A Change Through Destruction. Resultatet består av tio melodiska (death) metal-låtar som är riktigt njutbara. Jag gillar gruppens tyngd i gitarrerna och Mikko Virtanens growl tydliggör texterna, vilket är ett klart plus när det gäller gurgelläten. Dessutom använder sig Grendel av ren sång också, vilket gör det där plustecknet till två. Att skivan även musikaliskt är varierad, utan att lämna hårdrockens konventionella marker, gör inte saken sämre. Redan första veckan efter att skivan släpptes i Finland hamnade den på försäljningslistans 19:e plats, vilket kanske inte säger så mycket om kvaliteten, men placeringen gav i alla fall karriären skjuts och jag har förståelse för att det har gått bra för bandet. A Change Through Destruction är helt enkelt en utmärkt metalplatta med genomarbetade låtar och en tillgänglighet som bör kunna ta bandet utanför de innersta kretsarna av extremmetal-fans. Musiken är helt enkelt inte särskilt extrem och melodierna har förmåga att väcka intresse. Att det sedan inte är hyperoriginellt kan jag köpa, med tanke på övriga kvaliteter, så vill ni ha ett stycke modern metal är det bara att lätta på plånboken.

Om Webbmaster

Kolla även

Julian Brandt – samarbetar med starka gästsångare på albumet “Into the Dark Night”

Julian Brandt är bekant från fina band som Lustans Lakejer och Bobby. Under årens lopp …