Thursday , April 18 2024

Filteria – Daze Of Our Lives

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gustaf Molin)

[album, Suntrip Records, betyg: 8]

När det i slutet av 2004 börjades tala om Filteria som något unikt inom goatrancen så höjdes nog många ögonbryn. Många var de goafans som suktade efter något som verkligen tog trancescenen tillbaka till den tid då det verkligen begav sig och samtidigt våga presentera något nytt och unikt.
Filterias debutplatta “Sky Input” var verkligen värd att nämna. Dess strukturer och melodier förde lyssnaren tillbaka till 1995 och hade denna platta kommit då hade till och med Astral Projection fått skämmas mer än en gång.
Uppföljaren “Heliopolis” var den givna uppföljaren. Inga nyheter utan åtta nya låtar som lika gärna kunde ha befunnit sig på “Sky Input”. Väldigt bra, men inte överraskande.

Nu skriver vi 2009 och Filterias tredje platta är här. Och återigen är det dags för i alla fall mig att höja på mina ögonbryn. “Daze Of Our Lives” presenterar låtar som känns så pass nyskapande att det är löjligt. Filteria är en av ytterst få därute som verkligen kan kombinera den där äkta goakänslan och ändå andas något annat än 90-talsluft.
Öppningsspåret Filtertraces är stämningsfull, uppbyggande och episk. In The Heaven’s Eye lurade till och med en luttrad tranceräv som undertecknad. Dess ambienta fick in mig på helt fel spår när den efter några minuter blir både komplex och dansant.
Det kanske är nyhetens behag, men som det känns nu så är “Daze Of Our Lives” Filterias bästa platta. Den är tillräckligt nyskapande för att få nya fans till genren samtidigt som den verkligen levererar på nivåer vi inte trodde var möjligt.
Dessutom är Wormhole låten jag längtat efter under en längre period. Tokgoa när det är som allra bäst.

Denna platta blir svårstoppad.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …