Saturday , June 22 2024

Chris Clark – Growls Garden

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Warp / Border Music, betyg: 6]

Söker du annorlunda, skum och experimentell syntmusik som ändå är rytmisk och åtminstone ibland utrustad med sång, kan Chris Clarks nya EP Growls Garden vara värd att ta en närmare titt på. Ljuden sprakar, brakar, loopar, blippar, bloppar, klirrar, förvirrar och förändras i mönster och rytmiska excesser som är rätt kul och intressanta att lyssna till. Kommersiell kan man knappast kalla Clark och hans pulserande ljudverkstad för, men det är en händelserik värld som öppnas, och stressas du av ett spår som “Seaweed” är du inte ensam. Det här är motsatsen till hissmusik. Låten “Gonk roughage” pumpar fram på ett stadigt technobeat och en rappares röst har klippts in och loopats medan Clark pressat in stick i låten som vänder upp och ner på alltihop vid flera tillfällen. I “Distant father torch” finns en märklig spökmelodi som leks sönder och samman med ljud och rytmer, medan avslutande “Farewell mining town” påminner om en kvinnokör, körd genom ett skrapigt metallfilter. Lättast att ta till sig är kanske det inledande titelspåret, men jag skulle ändå inte vilja kalla “Growls garden” för en konventionell poplåt. Sådana existerar inte här. Däremot är stycket försett med sång, en kul mörk synt som spräcker upp den och en relativt enkel melodi. Men redan i uppföljande “The magnet mine” inser man att Growls Garden snarare är som en dag i en galen vetenskaps laboratorium än ett besök i Bert Karlssons guldskivsprydda dansbandsstudio.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …