Tuesday , December 5 2023

Hägga & the Thieves From the North – Introducing the Thieves From the North

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, , betyg: 8]

Oj, oj, oj vad Hägga & The Thieves From The North påminner mig om första gången jag hörde Lloyd Cole omkring -84 med albumet Rattlesnakes. Det är såväl melodin som sången i inledande “In a different light” som sänder mig tillbaka i tiden. Men resten av resan ihop med detta band är inte fullt lika påtagligt påverkad av honom, även om Coles ande dyker upp då och då, även i fortsättningen också. I “Cleptomaniac” nämns Lou Reed och jag vet inte om han är någon influens för bandet heller, men vad jag vet är att det här debutalbumet har ett gäng skitstarka, melodiösa poplåtar, ibland med folkinfluerade melodier. Förutom redan nämnda spår räknar jag “The day awaits your choice”, den mörk psykedeliska trollmystiken i “The last farewell”, “Elvis the king” med sin märkliga text om kungen och “Please, buy my love” dit. Introducing The Thieves From The North innehåller ett par spår som inte roar mig märkbart, men merparten av materialet består av välsnickrade poplåtar som slår an en sträng i hjärtat. Häggas röst har förmåga att nå hela vägen och det ska bli mycket intressant att höra hur det här bandet kommer att följa upp debutalbumet framöver. Kan Hägga fortsätta att skriva låtar med samma kvaliteter som dessa utan att upprepa sig, lär gruppen bli en angelägenhet för en hel del människor, kan jag tänka mig. Detta är nämligen väldigt bra.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …