Wednesday , June 12 2024

Depeche Mode – Sounds of the Universe

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Mute / EMI, betyg: 7]

Depeche Mode har alltid låtit mänskligheten och värmen råda över maskinerna. Där andra elektroniska artister försökt passa in sig själva i en alltför snäv mall, har Martin Gore vidgat ramarna och hämtat influenser från alla tänkbara håll. Så även på Sounds of the Universe, där Basildongänget tar gamla analoga maskiner till hjälp för att utveckla sin andliga men ändå så köttsliga elektroblues. Öppningsspåret, “In Chains”, är med sitt långa, nästan industriella intro och sin gospelliknande stämning något av det intressantaste bandet har spelat in på många år. Den Dave Gahan-skrivna “Hole to Feed” låter som ett bönemöte i baptistkyrkan mellan Nine Inch Nails och en gammal bluesartist från Mississippi. “Little Soul” är en rörande rymdvaggvisa med femtiotalstwang på gitarren. På det här viset kan man fortsätta räkna upp referenser och paradoxer. Depeche Mode lyckas smälta samman till synes oförenliga element tills man inte kan se eller höra fogarna längre. Andliga sånger som värmer själen.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …