Tuesday , December 5 2023

Snutjävel – Ett liv i Panik

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Räka Produktion, betyg: 6]

Punkbandet Snutjävel ger mig starka deja vu-upplevelser från det sena 70-talet och tidiga 80-talets upproriska dagar, med allt vad det innebar av säkerhetsnålar i kinderna, färgat hår och trasiga kläder. Delvis för att det då kändes som om hela världen omkring mig spelade in samma korta, uppkäftiga röjlåtar med svenska texter som Snutjävel gör. Delvis för att det inte existerade annat än vinylplattor på den tiden och Ett Liv I Panik är en sexspårs-EP på 33 varv, men utgiven i singelformat på vinyl, med för den tiden tidstypisk svartvitt omslag. Den nostalgiska faktorn är svår att förbise. Snutjävels inspelning har lite halvdant ljud, som banden brukade ha då också, och stod det inte 2009 på konvolutet kunde den här skivan lika väl ha varit ifrån -78. Hur som helst har punktrion gjort några låtar som jag gillar, främst “Punksvin” som är en tolkning av Teddybears “Punkrocker”, “En liten skit” och “Ett liv i panik” är de spår som står ut. Övriga låtar är väl okay, men inte särskilt minnesvärda. Texterna är simpla och tonårsnaiva och påminner även dem om vad punkbanden sjöng om tidigare, så egentligen känns det inte som att så mycket har förändrats under de senaste trettio åren. Innan denna EP har gruppen gett ut fyra vinylsinglar och Ett Liv I Panik är inspelad i replokalen i Falköping där trion kommer ifrån. Helt okay punk alltså, men allt annat än nyskapande musik.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …