Wednesday , June 19 2024

Tinitus 2009 – – För Synthen – i tiden

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tina Arwidson)

En era har gått ur tiden. Tinitusfestivalen 2009 blev den tionde och sista upplagan av denna årliga synth-händelse, och det blev en avslutning att minnas. På lördagen sopade The Klinik banan med samtliga band – och uppvägde därmed besvikelsen många kände inför den i sista stund inställda spelningen med franska kultbandet Die Form. Men vi ska inte gå händelserna i förväg.

(Bilder från galan under artikeln)

Den sista Tinitusfestivalen blev en tvådagarshändelse, något som visade sig vara både bra och dåligt. Möjligheten att köpa endagsbiljetter resulterade i betydligt mindre folk dag två, vilken i mina ögon var den mest intressanta dagen rent konsertmässigt. Men som helhet bjöds allt man kan önska sig av en Tinitusfestival: bra konserter, olika åsikter om vilka konserter som egentligen var de bästa, jublande publikhav, snabbkurs i årets alternativmode, välfyllda dansgolv till synthackompanjemang, och goda vänners lag.

Och medan den första dagen präglades av aggrotech och industri av den nyare skolan, utöver huvudakten And One, så tilltalade lördagens utbud framför allt anhängarna av den gamla skolan.

Fredag – aggrotech och coverkavalkader
Utöver And One var Combichrist det stora dragplåstret på fredagen, och kön ringlade lång utanför Münchenbryggeriet just innan konserten. Men innan Andy LaPlegua & Co intog scenen visade vinnarna av bandtävlingen – stockholmsbandet TraKKtor – att de är en framtida faktor att räkna med inom genren.

Combichrist gjorde en bejublad konsert som även tilltalade delar av det gamla gardet. Hårt, rytmiskt, teatralt och manligt; precis vad publiken förväntade sig. Suicide Commando skulle ha gått på efter Combichrist men av oklar anledning kom de aldrig upp på scenen – inte förrän efter And Ones spelning, tills dess att de var tvungna att avsluta på grund av stängning.

And One var den första konsert som jag själv sett fram emot, särskilt efter den starka spelningen på Arvika i somras. Och precis som förväntat blev det en hel del låtar ifrån nya albumet, Bodypop 1

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …