Industri Royal – Tacky Skills

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Alleycat / Border, betyg: 6]

De har ett påkostat omslag med ett tjockt CD-häfte i färg där bandmedlemmarna bränner svenska flaggan, fjuttar på en joint med hjälp av bibeln, dödar ett fejkat husdjur och poserar nakna eller halvnakna. Musikaliskt finns det dock inget chockerande över Industri Royal från Umeå. Killarna som bor och spelar ihop, inspireras av Sture Dahlström och framför vanlig pop och new wave på debutalbumet Tacky Skills. Det är inte alls dåligt, men lite identitetslöst och långt ifrån nyskapande. Många grupper i slutet av 70- och början av 80-talet lät ungefär så här och sedan dess har det dykt upp nya band i alla år som ägnat sig åt samma stuk. Det hindrar dock inte Industri Royal från att ha en del riktigt bra låtar på sitt samvete. Höjdpunkterna, i mitt tycke, heter saker som “I can keep a secret”, “Location, location, location” och “Love me like a sting ray”. Resterande material är en mix av ointressant och helt okay. Som debutalbum betraktat är Tacky Skills en hygglig platta inom sin genre, men jag tror att det skulle göra bandet gott att försöka hitta ett mer personligt uttryck. Som Industri Royal låter idag riskerar de att försvinna i mängden och det vore lite synd med tanke på att det ändå finns en viss potential här. Något fantastiskt album är inte Tacky Skills, men gillar du stuket finns det all anledning att investera i plattan och ge norrlänningarna en chans.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …