Wednesday , July 24 2024

Eleni Mandell – Artificial Fire

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Make My Day Records / Sound Pollution, betyg: 5]

Eleni Mandell är knappast något stort namn i Sverige, men det hindrar inte Artificial Fire från att vara hennes sjunde platta. Amerikanskan säger sig ha kommit i kontakt med sin “inre tonåring” på det här albumet, men oavsett vad det innebär, så framstår inte skivan som någon nostalgitripp. Mandell gör tillsammans med sina musiker Jeremy Drake (gitarr), Ryan Feves (bas) och Kevin Fitzgerald (trummor) melodisk, lättlyssnad och lätt underfundig popmusik som inte sätter sig omedelbart, men som efter några lyssningar träder fram allt mer. Däremot har hon tagit sig vatten över huvudet då hon fyllt plattan med femton låtar, för någonstans i mitten börjar materialet svikta betänkligt. Därefter blir det berg-och-dal-bana mellan hyfsade spår och rätt tröttsamma låtar som inte tillför någonting. Det bästa materialet dominerar helt enkelt skivans första halva och inte ens det räcker till för att jag ska gå i taket av lycka. Artificial Fire känns helt enkelt inte, trots sin titel, tillräckligt eldig. Den är småtrevlig och rätt vuxen i sin framtonig, men det gör den också lite småtrist. Att inte Eleni Mandells sång är något speciellt ökar inte heller min drift att skriva upp albumet och efter moget övervägande betvivlar jag dessutom att Artificial Fire kommer växa ytterligare om jag spelar den ännu mer. Det här är helt enkelt popmusik som aldrig kommer att nå nästa nivå på min kvalitetsstege. Småtrevlig CD som sagt, men absolut ingen nödvändighet.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …