Wednesday , July 17 2024

Nervous Nellie – Ego & The Id

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Nervous Nellie/ Border Import, betyg: 7]

Oj, det här var en glad överraskning. Jag var inte särskilt förtjust i Nervous Nellies förra platta (Don´t Think Feel) från 2005, vars låtmaterial jag tyckte var lite för svagt. Den skivan fick då två av fem enligt Zeros tidigare betygsskala. Mycket tycks ha hänt med den här gruppen sedan dess. De två brödraskarorna Johnson/ Jonzon och Johanssons har bland annat klivit in i countryrockens och folkpopens förlovade land, men med en skopa indie/alternativpop integrerat. Dessutom finns här mer klassiskt betonade poplåtar och resultatet är sammanlagt överraskande bra. Det låter proffsigt, underhållande och riktigt snyggt. Jag faller direkt, vid första lyssningen, för låtar som “In a month or two” och “Ever so slight”. Andra tar lite längre tid att få grepp om och några få känner jag ingenting för, men i det stora hela är Ego & The Id en riktigt trevlig bekantskap, inte sällan med banjo i kompet. Ibland som i vackra “Gold mine” smyger sig såväl violin som dragspel in och låten är utmärkt med fin sång, förstärkt av känsligt körande. Ego & The Id är en sådan platta som man gärna spelar flera gånger efter varandra. Det är lätt att sväva iväg på Nervous Nellies lugnare, mer balladliknande låtar och man blir glad när bandet rockar loss. Den här kvartetten har definitivt mognat och hittat sig själva musikaliskt. Hädanefter kan det bara komma gott ur kommande CD:n med gänget.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …