Saturday , April 20 2024

The Eternal – Kartika

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Firebox Records, betyg: 6]

Senast jag hörde The Eternal från Australien var med Sleep Of Reason som gavs ut 2005. Dessförinnan hade bandet gett ut sin debutplatta och däremellan en DVD. Ännu en DVD har släppts sedan dess och så nu, nya fullängdaren Kartika, vars innehåll består av ungefär samma episka metal och hårdrock som tidigare. The Eternals musik är högst melodiös och har ett hyfsat tungt sound, utan att vara direkt rockigt. Aggressivt blir det aldrig, utan snarare vemodigt, vackert och lite eftertänksamt. Mark Kelson sjunger growlfritt och Chris Stevenson står för keyboards och programmering, så det är hans syntar som mullrar igång i introt till “Silence”. Det tar några lyssningar att få grepp om The Eternals skivor och det här släppet är inget undantag, men musiken är inte svårlyssnad och melodislingor och solon hörs tydliga. Jag tycker att Kartika är rätt bra och många spår här är riktigt lyckade. Men ibland fungerar det inte lika väl, så det hade inte skadat om bandet reducerat materialet lite på sina håll. En större variation på tempot känns dock som en ännu viktigare förändring inför kommande släpp, då mellantempo-liret kan upplevas som aningen enformigt i längden. Istället har The Eternal varierat den här skivan genom att använda österländska klanger i “Blood”, en låt jag tycker tillhör albumets absoluta höjdpunkter, så inte nöjer killarna sig med att trampa vatten i alla fall. Skivan finns utgiven med en sex låtars bonusdisk men den kan inte recenseras här eftersom den inte medsänts promon.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …