Marlow – InsideOutside

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Electro Shock Records, betyg: 6]

Säga vad man vill om Robert Marlow, men han har knappast bråttom. Ett par singlar släpptes mellan 1983 och 1985. Albumet, “The Peter Pan Effect”, som spelats in vid samma tid fick ligga till sig och släpptes först 1999. Nu, ett kvarts sekel efter att första singeln kom, dyker Robert Marlow lite otippat upp med ett nytt album.

Nu skall man minnas att Marlow idag är en duo, där Robert Marlow har fått sällskap av Gary Durant. Samtidigt är det svårt att inte fortsätta att se Marlow som Robert Marlow, med backup. För att det verkligen gått 25 år sedan skivdebuten är inte helt lätt att höra. Mycket låter precis som det gjorde förr, på gott och ont. På gott – man känner igen det och allt är tryggt. På ont – man känner igen det och undrar om man inte redan har skivan sedan år tillbaka.

Samtidigt finns den moderna elektroniska musiken närvarande i bakgrunden, och det är när den får blomma ut som i “Stars” och “Home” som “InsideOutside” alls tillför något. Det är i brytningen mellan då och nu, mellan naivt trevande synthpop och modern tung electro som Marlow blir riktigt intressant och skvallrar om hur exempelvis Yazoo eller Erasure skulle kunnat låta om dom uppstått idag. Praktexempel på detta är “Feels So Good” och “Tortured Artist”, och jag skulle ha velat få betydligt mycket mer av den här kombinationen snarare än de många försöken att kopiera Robert Marlow anno 1984.

Om Webbmaster

Kolla även

PINEAPPLE THE PROJECT släpper nya EP:n “Frequency”

Nu över till Helsingborgsbaserade Stefan Wig, alias PINEAPPLE THE PROJECT, som hittat en egen nisch genom …