Friday , December 1 2023

Yumma-Re – Eden

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, My Kingdom Music, betyg: 6]

Det italienska bandet Yumma-Re har tidigare medverkat på samlingsplattor, gett ut en mini-CD och ett livealbum och så nu den studioinspelade fullängdaren Eden som ger ett minst sagt splittrat intryck. I pressreleasen beskrivs gruppens musik som en kombination av dark electro, ambient, new wave, world music, jazz, trip-hop, indiepop med mer… Själv vill jag framförallt lägga till reggae och dub. Och jo, alla dessa influenser kan ju vara en anledning till att skivan är väldigt svår att få grepp om. Det känns nämligen inte som att bandet har någon röd tråd eller att de ens söker någon sådan. Katia De Martino sjunger varierat och intressant, Luigi Nobile låter som Serge Gainsbourg och gruppen är tveklöst originell i sitt experimentella uttryck, men låtarna som framförs på Eden utgör ett märkligt mischmasch som kastar lyssnaren mellan högt och lågt, bra och dåligt, enkelt och svårt, skumt och nästan radiovänligt. Texterna är på engelska, franska och förmodligen i ett fall, på italienska, vilket gör det hela ännu skummare. Vanligt är ju att italienska band sjunger på italienska eller engelska, men här får hemspråket vika undan. Lyriken viskas nästan fram emellanåt och intrycket är drömskt, flytande, konstnärligt och något förvirrat, som om droger haft lite för mycket att göra med skapandeprocessen och resultatet. Vill du höra något udda så finns det i alla fall anledning att stifta bekantskap med Eden, men ha inte för höga krav på låtarna.

Om Webbmaster

Kolla även

Julian Brandt – samarbetar med starka gästsångare på albumet “Into the Dark Night”

Julian Brandt är bekant från fina band som Lustans Lakejer och Bobby. Under årens lopp …