Hem / Recensioner / EP / Trummor & Orgel – Thunderball Sessions

Trummor & Orgel – Thunderball Sessions

Review Overview

Betyg - 7

7

En stark EP från indiejazzduon Trummor & Orgel.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Cosmos Records / Bonnier Amigo.
Skivbolag: Cosmos Records / Bonnier Amigo.

För modkidsen i sextiotalets Swinging London var orgeljazz lika självklar klubbmusik som den gitarrbaserade rhythm and blues vi idag i första hand förknippar med den tiden. Virtuoser som Brian Auger (mest känd för sitt samarbete med moddrottningen Julie Driscoll och för supergruppen The Steampacket tillsammans med Rod “The Mod” Stewart och Long John Baldry), Graham Bond med sin kompgrupp The Organisation och den blåögda soulens kung Steve Winwood i Traffic, utgjorde en länk mellan den svarta jazz, blues och soul som ursprungligen inspirerat de vespaburna modernisterna, och de psykedeliska experiment som skulle dominera slutet av årtiondet.

Duon Trummor & Orgel, som består av bröderna Anders och Staffan Ljunggren, håller den modtargetförsedda fanan högt. Deras ep Thunderball Sessions är så stark att det inte känns överdrivet att placera in dem i det här sammanhanget. Utöver de blues- och jazzgrooves man kanske väntar sig, möts lyssnaren av orientaliska melodier och melankoliskt psykedeliska harmonier som för tankarna till Carnaby Street 1968. På Georgie Fame-covern “Somebody Stole My Thunder”, med en Hammondrytm som påminner om Deep Purples “Hush”, gästas duon av stilmedvetne Magnus Carlson från Weeping Willows.

Kommentarer

Kommentarer

Om Hans-Olof Svensson

Webbredaktör och skribent. "A truly charming journalist" – Ray Cokes

Kolla även

Night Comes Down

Night Comes Down – 60s British Mod, R&B, Freakbeat & Swinging London Nuggets

RPM / Cherry Red samlar 87 förbisedda guldkorn från 60-talets Swinging London i 3CD-boxen Night Comes Down.