Tuesday , April 23 2024

Trummor & Orgel – Thunderball Sessions

Review Overview

Betyg - 7

7

En stark EP från indiejazzduon Trummor & Orgel.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Cosmos Records / Bonnier Amigo.
Skivbolag: Cosmos Records / Bonnier Amigo.

För modkidsen i sextiotalets Swinging London var orgeljazz lika självklar klubbmusik som den gitarrbaserade rhythm and blues vi idag i första hand förknippar med den tiden.

Virtuoser som Brian Auger (mest känd för sitt samarbete med moddrottningen Julie Driscoll och för supergruppen The Steampacket tillsammans med Rod “The Mod” Stewart och Long John Baldry), Graham Bond med sin kompgrupp The Organisation och den blåögda soulens kung Steve Winwood i Traffic, utgjorde en länk mellan den svarta jazz, blues och soul som ursprungligen inspirerat de vespaburna modernisterna, och de psykedeliska experiment som skulle dominera slutet av årtiondet.

Duon Trummor & Orgel, som består av bröderna Anders och Staffan Ljunggren, håller den modtargetförsedda fanan högt. Deras ep Thunderball Sessions är så stark att det inte känns överdrivet att placera in dem i det här sammanhanget. Utöver de blues- och jazzgrooves man kanske väntar sig, möts lyssnaren av orientaliska melodier och melankoliskt psykedeliska harmonier som för tankarna till Carnaby Street 1968. På Georgie Fame-covern “Somebody Stole My Thunder”, med en Hammondrytm som påminner om Deep Purples “Hush”, gästas duon av stilmedvetne Magnus Carlson från Weeping Willows.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Rainbow: Stranger In Us All

Rainbow – Doogie White: ”Ingen på den här planeten spelar gitarr som Ritchie Blackmore!”

Förre Rainbow-sångaren Doogie White berättade för Zero om sin tid med Mannen i Svart med anledning av nyutgåvan av Stranger In Us All från 1995.