Thursday , July 25 2024

Sirenia – The 13th Floor

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Nuclear Blast / Warner, betyg: 7]

Sirenia är tillbaka med sitt femte släpp, inräknat EP:n Sirenian Shores från 2004, och fansen behöver inte oroa sig. Inga gigantiska skillnader har inträffat rent musikaliskt, trots att rösten bakom mikrofonen har bytt ägare. Monica Pederson lämnade Sirenia i november 2007 efter att Nine Destinies And A Downfall släppts. Den officiella anledningen är den gamla vanliga, tråkiga och politiskt korrekta: musikaliska skiljaktigheter. Sångfågeln blev strax ersatt av spanjorskan Ailyn som sjunger på den här plattan och inte nog med det. Snart ersattes även gitarristen av nytillskottet Michael Krumins, så med tanke på att Sirenia är en kvartett har alltså bandet halverats sedan förra albumet. Men som sagt: ingen lär bli besviken. Tvärtom kan The 13th Floor mycket väl vara Sirenias starkaste platta hittills. Med nio melodiösa låtar, änglalik kvinnlig sång, lite manligt rytande av Morten Veland, samt en del Wagnersk bombasm kan det här albumet säkert klättra högre än förra plattans 54:e-plats på tyska försäljningslistan. Tyngden, produktionen, orkesterarrangemangen, manskörerna och drivet i metalkompet kan i alla fall ingen klaga på och själv tycker jag att variationsrikedomen och låtar som “Lost in life”, “The mind maelstrom” och “The lucid door” känns fullt tillfredsställande. Men egentligen är inga spår dåliga på den här plattan.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …