Burikusu!!! – 2080

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, 23db Records, betyg: 7]

Hur mycket kan man blanda in i sin musik egentligen? Om frågan skulle ställas till duon Burikusu!!! skulle svaret förmodligen bli “hur mycket som helst”. På debutalbumet 2080 saknas nämligen de flesta avgränsningar man oftast tar för givet. Grunden är genuint elektronisk, men resten är tämligen vildvuxet. Vilket både tilltalar och förfärar.

Burikusu!!! utmanar lyssnaren hela tiden, och det som förfärar mig mest är att jag många gånger kommer på mig själv med att vara alltför konservativ. Jag reagerar på inslag som jag tycker är “fel” eller “konstiga”, mer av automatik än av någon annan anledning, för när jag sedan lyssnar mer aktivt inser jag hur fascinerande och mångfacetterad musiken är. De mer “traditionella” spåren sätter sig däremot oftast direkt.

2080 känns i många stycken som en skiva, kanske just från år 2080, som på något underligt vänster gjort ett hopp på 70 år tillbaka i tiden. Melodiernas strukturer, den manipulerade sången, inslagen av rap och de skumma samplingarna känns alltihop hemmahörande i en annan verklighet. Emellanåt associerar jag till liknande artister som mind.in.a.box och landsmännen The Knife. Så är du bara det allra minsta intresserad av melodiös electro av det mer konstnärliga slaget får du inte missa Burikusu!!!.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …