Thursday , December 7 2023

Fredrik “Schlatta” Svensson – – En fotobiografi över 10 års konsertbesökande

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

För snart två år sedan överlämnade Fredrik “Schlatta” Svensson en cd med fotografier han tagit under sina år som besökare på klubben Romo Night till arrangören Tobias Eliasson, som blev förtjust och föreslog att Fredrik skulle sätta ihop en bok för utgivning på hans nystartade förlag Man av skugga. Nu släpps boken, som tagit honom snart två år att färdigställa. Zero satte sig ner med fotografen för att ta reda på vilka bilder han vill förmedla.

Den 1 februari är det vernissage av foton ur boken “Photographic Pictures” på Musikens Hus i Göteborg. Utställningen kommer att pågå ända in i maj. Boken innehåller bilder av stora namn som Depeche Mode, Erasure och Nick Cave såväl som svenska klubbfavoriterna Alice in Videoland och Zeigeist. Det har pratats länge om boken, som dragit ut på tiden. Schlatta förklarar.

– Totalt har jag 115 000 bilder i mitt arkiv, vilket har tagit tid att gå igenom. En annan anledning till dröjsmålet är en del tragiska och livsomstörtande händelser i mitt liv, som även har gjort att vi valt att donera allt överskott till Cancerfonden.

Fredrik, som även han är klubbarrangör, har fotograferat konserter på såväl sina egna som andras arrangemang i drygt 10 år. Man kan undra vad som inspirerar en människa att släpa på en tung kamerautrustning kväll efter kväll?

– Ha ha, det kan man ju undra. Det som väcker mitt intresse är främst att så många artister är så måna om hur deras liveframträdande ser ut visuellt. Mitt mål med fotograferandet är att dokumentera det jag ser och på det sättet visa den energi som flyttas till och från scenen.
Schlattas intresse för musik är stort, och framför allt är det den elektroniska scenen han brinner för. Boken innehåller därför många elektroniska storheter. Temat för boken är helt enkelt liveframträdandet.

– Boken innehåller över 500 livebilder, men det finns även ett avsnitt med foton som jag tagit utanför konsertlokaler. De olika kapitlen har olika teman: ett par handlar om skivbolag, andra om festivaler, klubbar och event. Det blir lite som en biografi över mitt konsertbesökande.

Det är en vansinnig gallring av bilder. Hur gick urvalsprocessen till?

– Under ungefär ett års tid gick jag igenom hela mitt arkiv och valde bilder som jag personligen tycker förmedlar ett rättvisande minne av konserterna jag varit på. De behöver inte vara tekniskt perfekta, eller ens bra. Många är lite suddiga, och ännu fler är brusiga och skeva, men den tekniska kvaliteten har inte varit det viktigaste för mig. Efter mitt grova urval har vi haft ett par möten med ett antal personer som fått sätta guldstjärnor och röda stopplappar på bilderna. Det har varit en god vägledning.

Efter en tjuvtitt i boken tycker jag att Schlatta beskriver sina bilder lite blygsamt. För visst finns det fantastiska livebilder. Så vilken är favoritbilden?

– Det finns ingen speciell. Eller det varierar från dag till dag. Det är lite som den japanska fotografen som har som livsmål att fota berget Fuji perfekt hundra gånger. Jag tror att han också ligger på noll perfekta foton.

Men om vi vänder på frågan: vilken är den största upplevelsen under alla år som fotograf?

– Yazoos spelning i Köpenhamn under Reconnected-turnén 2008. Jag fick lägga ifrån mig kameran och torka bort tårarna. Gruppen har alltid stått högst upp på min önskelista över band jag aldrig trodde jag skulle få se och fotografera. Så nummer ett är helt klart när jag stod där i fotodiket.

… och den största besvikelsen?

– O j… kanske Dave Gahans solokonsert på Norwegian Wood-festivalen i Oslo. Scenen var två meter hög och att fota från diket var i praktiken omöjligt. Funktionärerna var otrevliga och ointresserade. Daves kompband var patetiska och Dave själv var på dåligt humör. Det hjälpte inte att polaren blev sjuk och att en öl kostade 85 norska kronor. Bilderna blev dessutom förstörda efter att det gått fel vid framkallningen. Jag vill dock minnas att det var soligt under spelningen åtminstone.

Med alla dessa erfarenheter i bagaget frågar jag vad nästa steg i fotografen Fredrik “Schlatta” Svenssons karriär blir.

– En dröm jag alltid haft är att få följa ett större band under en hel turné. Annars finns planer på nya bokprojekt.

Förhandsbeställ boken här: www.photographicpictures.se

Om Webbmaster

Kolla även

Radar och Josefin Berger skapar magi i Pappa Kapsyls julsaga

Karl-Bertil Jonssons julafton, Grinchen, Tomten är far till alla barnen, Fanny och Alexander, Musses jul …