Saturday , April 13 2024

False Icons – God Complex

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, 13th Planet / Sound Pollution, betyg: 8]

Före Motörhead var Lemmy med i tunga spacerockbandet Hawkwind. Han lirade bas i bandet, men sjöng bara några låtar med dem. Om ni nu tänker er ett Hawkwind som upptäckt industrimetal och placerat Lemmy bakom mikrofonen så har ni en hygglig bild av hur False Icons låter. Det är ofta samma eko på sången, samma mullrande och repetitiva ös som Hawkwind ägnade sig åt omkring 1973. Visste jag inte bättre skulle jag kunna ta fel på grupperna, så pass lika låter dem emellanåt. False Icons är inte fullt lika psykedeliska, men för övrigt är likheten påtaglig. God Complex är inspelad för Al Jourgensens bolag 13th Planet Records och det är en riktigt bra platta, även om den inte är hundraprocentigt personlig. Å andra sidan har jag inte tidigare hört ett band som korsar Hawkwind med Ministry och industrirock med spacerock, så därmed har False Icons sitt existensberättigande klart. Att de skriver coola låtar som “Transform” och “Defective” gör knappast saken sämre. Vem ligger då bakom albumet? Jo, det gör keyboardisten, sångaren och gitarristen John Bechdel som turnerat och lirat in plattor med Ministry, Fear Factory, Prong, Killing Joke, Murder Inc, och Ascension Of The Watchers i över tjugo år. Övriga musikanter är Mark Panek (trummor), Dave Brown (bas) och Brian Broadt (keyboards, sång och gitarr). God Complex kan du dansa i trans eller headbanga fram nya nackskador till, men framförallt: lyssna!

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …