Wednesday , December 6 2023

P3 Guld 2009 – – Växer med hedern i behåll

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

Den lilla och charmiga musikgalan P3 Guld har växt till sig. Efter fem år på Göteborgs mindre scener var det nu dags att ta stadens stolthet Scandinavium i besittning. Zeros Petter Jahnstedt stångade sig fram bland de 4000 gästerna för att få se, fotografera och prata med stjärnorna.

(Vinnare och bilder under artikeln)

Väl inne i Scandinavium förstår jag att den här galan inte blir lik någon av sina föregångare. Organisationen känns nervös och allt är inte lika självklart längre. Givetvis inget som märks när konferencier Anders “Ankan” Johansson sparkar igång kalaset. Anders, som även ledde P3 Guld i fjol, gör det på ett fantastiskt sätt där höjdpunkten blir hans PowerPoint-skämt. För visst är det härligt att en gala som P3 Guld har en potentiell publik på 18 004 000 personer. En siffra som slår “På spåret” ordentligt konstaterar Anders när han ger sin logiska förklaring.

4 tusen personer ser galan direkt i Scandinavium.
9 miljoner svenskar har möjlighet att se det i TV.
9 miljoner svenskar har ju även möjlighet att höra det på radio.
= 18 004 000

Nog om det perfekta valet av programledare, det bjöds även på liveframträdande och prisutdelningar. Först, sist och mest på scen var Sveriges kelgris Håkan Hellström som blev galans kung. Han mottog det nya priset Årets artist (en sammanslagning och manlig- och kvinnlig artist). Detta efter att först inlett galan från scenen där han framförde låten “För en lång lång tid”. Ett liveframträdande som också ska vara årets bästa om man får tro P3 Guld och svenska folket som röstade fram honom till priset Guldmicken. Säga vad man vill, men det blir lite förutsägbart när publiken röstar.

Mer spänning bjuds det på när juryn får chansen att gå loss och utse vinnarna, vilket sker i fyra av kategorierna. Årets Dans, Årets pop, Årets Hip-Hop/Soul och Årets rock/metal. För flertalet framför TV-apparaterna är nog vinnarna i dessa kategorier Style of Eye , El Perro del Mar, Afasi & Filthy och In Flames ganska okända. Kanske inte de sist nämnda, men det är ändå här nya stjärnor föds.

Roligast på galor brukar annars tacktalen vara och som brukligt bjöd även P3 Guld på nervositet, felsägningar och spektakel. Markus Krunegård som vann pris för årets låt för sin “Jag är en vampyr” klev likblek upp och tackade med att säga.

– Jag ligger därute i kulisserna och inte suger, men spyr, för jag är så sjuk. Så det känns väldigt speciellt och lite omtumlande.

El Perro del Mar tackade familjen för hon får vara den idiot hon är och Style of Eye (Linus Ekwall) var så nervös att han tog hjälp av kollegan och vännen Frej från Slagsmålsklubben/Maskinen när han tackade för priset för årets dans.

Galans tabbe stod ändå Lykke Li för, detta utan att vara på plats. Hennes manager tackade med att läsa upp ett välformulerat tacktal för bästa pop när det i själva verket var priset för bästa nykomling som mottogs. Stora delar av publiken inklusive kategorins prisutdelare Linda Sundblad stod häpet och lyssnade. Men minerna byttes snart till leenden då vi alla insåg att detta skulle bli kvällens lilla blunder.

Från scenen bjöds det på flertalet liveframträdande och P3 påstår som alltid sig ha hittat nästa stjärna. I John ME kan de nog också få rätt. I ett helt vitt nummer framförde den förre detta The Motorhomes-sångaren sin låt “Love is my drug” tillsammans med Amanda Jenssen. Ett nummer som fram till prisutdelningen av årets låt stod i en klass för sig.

När gruppen Sirqus Alfon i ett galet cirkusnummer tolkade årets nominerade i kategorin årets låt blev det fart och fläkt. Än bättre blev det strax senare när Detektivbyrån tillsammans med Hello Saferide och Markus Krunegård framförde en lång remix av låtarna “Anna” och Markus vinnarlåt “Jag är en vampyr”. Ett otroligt musikaliskt snyggt nummer som blev kvällens absoluta höjdpunkt.

Avslutade hela galan gjorde Maskin med hela tre låtar. Ett framträdande som nog var en nagel i ögat på många när de med sin omdiskuterade låt “Alla som inte dansar är våldtäktsmän” fullkomligt fick hela Scandinavium att dansa. Säkerligen stora delar av TV-publiken också. Det verkar som om allt Slagsmålsklubbens Frej tar i blir till guld.

Efter galan var det obligatorisk efterfest för musikbranchen, Zero besökte även denna och nedan får du några bilder från så väl festen som galan.

Årets artist
Håkan Hellström

Årets rock/metal
In Flames

Årets grupp
Johnossi

Årets pop
El Perro del Mar

Årets låt
Markus Krunegård – “Jag är en vampyr”

Årets nykomling
Lykke Li

Årets dans
Style of Eye

Guldmicken – för årets bästa liveakt
Håkan Hellström

Anders Ankan Johansson

In Flames

El Perro Der Mal

Sjuklingen Markus Krunegård

Håkan Hellström

Style of Eye (Linus Ekwall)

Johnossi

Maskinen och Style of Eye

Andy A (Melody Club), Torny (Progress Production) och Niclas Stenomo (Kite, Melody Club)

Karin Bolin (Alison) och Nina Natri

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …