Saturday , April 20 2024

Amanda Palmer – Who Killed Amanda Palmer

Review Overview

Betyg - 6

6

Det låter som ett småintressant men ojämnt samlingsalbum istället för en högintressant konceptskiva.

User Rating: Be the first one !
Amanda Palmer - Who Killed, omslag
Skivbolag: Roadrunner / Bonnier Amigo

Den här skivan får mig att starkt associera till två saker: TV-serien Twin Peaks och vem som mördade Laura Palmer, på grund av albumtiteln och den thrillerliknande story som beskrivs på baksideskonvolutet. Samt Lou Reeds mästerliga temaalbum Berlin, för stämningens skull, men också för det faktum att en låt här heter “Blake says” istället för “Caroline says II” som är en välkänd låt från just Berlin-plattan.

Att Amanda Palmer, känd från The Dreseden Dolls, dessutom lagt in en strof från just denna Reed-låt i sin egen sång gör inspirationskällan närmast övertydligt klar. Hur bra är det här albumet då? Tja, det är ju inte ett mästerverk i stil med nämnda Berlin, men visst är det en hygglig platta där artister som Zoê Keating, East Bay Ray från Dead Kennedys, Annie Clark från St. Vincent och Ben Folds är några av dem som medverkar. Låtarna varierar mellan lite lugnare pianospår, inte helt olikt stuket på Berlin det heller, och vanligare, raka indiepoplåtar. Tyvärr förhindrar denna blandning att stämningen ska kännas så tät och mystisk som man kunde önska, men kanske var den nödvändig för att inte låta alltför mycket Lou Reed-kopia trots allt. Nu låter det istället som ett småintressant men ojämnt samlingsalbum istället för en högintressant konceptskiva och det är lite synd. Det känns som att man kunde ha gjort så mycket mer av den här idén än vad som blev resultatet.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!