Chill – Controlled Chaos

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Twisted, betyg: 7]

Den finska kvartetten Chill har spelat in sitt debutalbum i den egna studion och fått den mixad av Sami “Hannu” Koivisto (Waltari, Nicole, Deathbound, Havoc Unit med fler). Chill har agerat förband till grupper som Nightwish, Peer Günt, Suburban Tribe och den musik gruppen själv gör är en mix av allsköns stilar där inga regler eller enskilda genres tycks styra. Bandet är tveklöst intressant för oss som gillar udda grepp. Delvis finns här flera sorters sång: manlig, kvinnlig, ren, melodiös och growl. Musikaliskt blandas hårdrock med vanlig rock och progressiva inslag, så ibland är det stenhårt, andra gånger softare och ibland mer experimentellt och okonventionellt. Det märks tydligt att bandet har gått in för att skapa något egensinnigt, men för den skull har de inte glömt eller ignorerat att skriva låtar också. Kanske låter det konstigt och snårigt på min beskrivning, men faktum är att Controlled Chaos inte alls är någon jobbig skiva att lyssna på. Däremot är den spännande och oväntad. Det händer en massa saker hela tiden vilket är tillfredsställande för den lyssnare som vill upptäcka nya detaljer, men eftersom låtarna samtidigt är tämligen lättlyssnade funkar plattan utmärkt även för ytlig lyssning. Personligen tycker jag alltid att det är kul med band som verkligen försöker göra något nytt och fräscht och även om Chill inte lyckats hundraprocentigt med Controlled Chaos så är detta definitivt ett band med stora möjligheter och ambitioner.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …