Saturday , July 13 2024

Italodisco med Spacesound – – Musikstilen som väntas lyfta

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

Italodisco har smugit omkring i musikdjungeln en längre tid nu. Nu verkar den hitta ut och det bubblar lite varstans. Klubbar, grupper och skivbolag bildas och gör sig ett namn. Kanske är det 2009 som blir den ofta så hånade musikstilens återkomst. För vem kan stå still till artister som Scotch, Fancy, Koto eller Laserdance?

I USA bygger det lilla skivbolaget Spacesound Records upp en liten stomme av artister för instrumental synthmusik eller “spacesynth”, som stilen också kallas. Många av de duktigaste kompositörerna i genren är redan kontrakterade av Marek Kolodynski, vars nystartade bolag har sin bas i New York. På bolaget återfinns även ett par svenska inslag. Mest framstående är Anders Lundqvist, men även Danne Pettersson är på väg upp. Vi ställde ett par frågor till Danne, som till vardags är sångare i electrotrixorkestern The Disko och även medverkar på en kommande hyllningsplatta till Depeche Mode som släpps i början av nästa år.

Danne Pettersson

Hur kommer det sig att du är involverad i detta skivbolag som bygger på instrumental musik?

– Jag såg att skivbolaget skulle släppa en tribut till Depeche Mode, så jag skickade mest på skoj in en fil där jag sjunger versen ur “Photographic”. De tyckte om den, så den versionen kommer att vara med på skivan som släpps i januari 2009. Jag är även involverad i covern på “The Things You Said”.

Det är fler och fler klubbar runt om i Europa som enbart spelar italodisco och spacesynth. Är detta nästa 80-talsfluga som kommer tillbaka?

– Jag är övertygad om att de flesta som producerar den här typen av musik älskar vad de gör. Därför kommer det även fortsättningsvis att produceras kvalitativ musik i genren. Italo är riktigt på gång nu, och precis som du säger kan en revival vara nära. När de som inte växt upp med den här typen av musik upptäcker denna form av elektronisk dansmusik kan den få samma uppsving som dataspelsmusiken fick med band som exempelvis Slagsmålsklubben.

Vet du om Spacesound Records enbart kommer att inrikta sig på instrumental musik?

– Huvudtanken med skivbolaget är att lansera spacesynth-musik, men det finns intresse även för andra inriktningar. Jag planerar själv ett samarbete med den tyske kompositören Marco Rochowski. Det kommer att låta lite som ett modernt The Twins – om någon minns dem, haha!

Besök skivbolaget Spacesounds hemsida. Här kan du ladda ner låtar, köpa skivor och även göra din egen spacesynthmix med Space Disco Machine. www.spacesoundrecords.com

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …