ASA – Terveisiä Kaaoksesta

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Numbers Entertainment, betyg: 7]

Ibland är det ingen lek att vara recensent. Från grannlandet Finland dyker en platta upp som gavs ut 2006 och det kan man väl leva med, men vad skriver man om hiphop när det enda man förstår av texterna är en och annan svordom, samt ytterligare något enstaka ord? ASA rapar nämligen på finska och mina språkkunskaper i detta coola men svårbegripliga grannspråk är ungefär lika gigantiskt som i mandarin eller turkiska. Med andra ord: jag fattar inte ett skit av vad den här killen försöker säga. Texterna kan vara precis hur bra eller dåliga som helst, men bortser vi från den detaljen så är Terveisiä Kaaoksesta en rätt läcker platta och musik är ju ett internationellt språk sägs det. Det som främst är kul med det här albumet är att det inte är de vanliga hiphop-beatsen och melodierna som gäller. ASA blandar in nordisk folkmusik, melodier som får mig att associera till zigenarmusik, pop, skumma och nästan psykedeliska idéer, sång och dub. Samtidigt får han det att svänga riktigt bra om många låtar, medan andra är ballader, men inte heller dessa låter konventionella eller självklara. Lite känns det här som vad Just D gjorde en gång i tiden när de försvenskade hiphopen med okonventionella samplingar och idéer. Säga vad man vill om Terveisiä Kaaoksesta men en udda skapelse är det sannerligen och dessutom en riktigt kul sådan.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …