Wednesday , June 12 2024

Declan De Barra – A Fire To Scare The Sun

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Blackstar Foundation / Musicspot, betyg: 5]

Omslaget är vackert, målat av Declan De Barra själv, och i skivan ligger små kort, målade i samma stil med en sångtext tryckt på varje sida. Tyvärr lever inte låtarna och musiken upp till konvolutet. Declan De Barra är en irländsk sångare som med A Fire To Scare The Sun följer upp sitt debutalbum Song Of A Thousand Birds. Mixen av stillsam indiepop och folk brukar kallas indie folk noir i dessa dagar då minsta musikalisk ingrediens som blandas med någon annan ska ha ett eget epitet. Och det kan det väl få heta, även om singersongwriter eller visa hade fungerat lika bra. Sångaren har i alla fall en smått egensinnig röst som egentligen är rätt ful, men han lyckas göra mycket med den och med rätt enkla medel formas tio sånger som framförs på under halvtimmen. Det här är lugn musik, vemodig och lite mörk, men dessvärre också rätt tråkig emellanåt. Vad det till syvende och sist hänger på är ju nämligen låtarna och speciellt då det handlar om den här sortens musik. Och några schyssta spår finns det här, inte tu tal om annat, men de är tämligen lätträknade. Med tanke på albumets korta speltid tycker jag att man kan kräva mycket mer. Okay att Declan De Barra inte vill kleta fast sina melodier i huvudet på en poppublik med bubbelgumsrefränger och dylikt, men vitsen kan inte vara att man ska ha glömt bort en tredjedel av spåren så fort skivan tystnar. Åtminstone inte när man just lyssnat igenom den fyra, fem gånger på raken. Okay platta, men ingen höjdare i min bok.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …