Monday , October 3 2022

Elegant Machinery – A Soft Exchange

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

[album, Out of Line / Sound Pollution, betyg: 8]

Mitt första intryck är att A Soft Exchange låter som en uppföljare till Yesterday Man. Sedan slår det mig att den faktiskt även är det. Vad har hänt med Elegant Machinery under den 12-åriga skapandepausen? Kanske inte speciellt mycket, men å andra sidan är det ju just gruppens karakteristiska åttiotalssound som gör A Soft Exchange så välkommen. Skåningarna gör vad de är bäst på, och bjuder på ett album fyllt av starka låtar stöpta i klassisk synthpopform. Framför allt de mer dansanta spåren, som “With Grace” och “Bleeding Words”, får mig att nicka belåtet. Bättre än så blir inte svensk elektropop 2008. Men skivan har en liten brist. Den saknar variation. Elegant Machinery är mästare på sitt hantverk, men ett par överraskningar hade fört med sig en extra dimension. Förutom ett par oväntade bossanovatrummor i balladen “Hold On” finns här för få nya idéer. A Soft Exchange är hursomhelst en övertygande och riktigt bra comebackskiva.

Om Webbmaster

Kolla även

Sweet Tempest – “Giving It Up”

Låt oss titta lite närmare på ett intressant danskt band, som bjuder på melodiös elektropop …