Black Light Burns – Cover Your Heart

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Edel / Playground, betyg: 7]

Att Limp Bizkits ex-gitarrist Wes Borland, skulle skapa en sådan här coverplatta var minst sagt oväntat. Det här med coverplatta bör dock tas med en nypa salt. Visst innehåller albumet nio covers, men också sju instrumentallåtar som skapats i samband med debutskivan Cruel Melody. Black Light Burns återskapar alster av band som Lard, underskattade Love And Rockets, Duran Duran, Sisters Of Mercy, PJ Harvey, Jesus Lizard, Fiona Apple, Swans, Bigdumbface och Iggy & The Stooges. Många intressanta val alltså. Låtarna kläs i ett närmast industrirockigt sound som inte ligger Ministry långt efter i stilen, dock inte med fullt samma intensitet som Al Jourgensen brukar åstadkomma. Generellt sett är min inställning till coverplattor att ett band bör göra något eget och annorlunda med materialet för att det ska ha existensberättigande och det tycker jag att Black Light Burns lyckas rätt bra med här. Undantaget är möjligtvis “Search and destroy” som låter lite för konventionellt punkig. Då lyckas gruppen bättre med övriga spår, även om “Hungry like the wolf” känns halvdan. De egna låtarna är experimentella och som helhet känns Cover Your Heart som två helt olika album hopsatta till ett, vilket ger ett schizofrent intryck, men i det stora hela gillar jag vad det här bandet gör. Det är skönt att Borland undvikit att flirta med Limp Bizkits rätt trista hårdrock för att gå vidare och finna sina egna vägar istället.

Om Webbmaster

Kolla även

Alison Goldfrapp släpper soloalbum och presenterar förstasingeln “So Hard So Hot”

Efter sju album med Goldfrapp är det nu dags för frontfiguren Alison Goldfrapp att släppa …