Wednesday , April 17 2024

Iya Karna – Revolution In Dub

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Rub-a-dub / Border, betyg: 7]

Från Rub-a-dub-studion i Stockholm ljuder baktakter och ekande dub-experiment då nya reggaeskivor skapas. En av de senare är Iya Karnas andra platta. Den första heter Inkarnation och spelades in med The Wailers i Tuff Gong Studios i Kingston, Jamaica. Revolution In Dub, som är snyggt producerad och mixad av Internal Dread, som också spelar en mängd instrument, innehåller hela sexton låtar och jag får erkänna att jag tröttnar lite framåt slutet, då fyra dub-spår avlöser varandra. Men innan dess finns det gott om godingar på albumet. Iya Karna har en ren, behaglig sångröst som han främst använder till att framföra hyllande texter till Jah med. Även konvolutet är fullt av citat från bibeln och Haile Selassie, så är du allergisk mot reggaemusikens spirituella sida gör du kanske bäst i att hoppa över den här CD:n. Å andra sidan missar du i så fall en massa bra musik, framförd av killar som Zilverzurf, Brynn Settels (bägge från DagVag), Christer Björklund, Desmond Foster, Jonah Gold och många andra. Snygga, inte sällan lätt vemodiga melodier, och ett skönt gung i kompet blir det i låtar som “Love Jah”, “The prophet” och “No turning back” för att nämna några av favoriterna. Men det finns gott om starka refränger och låtar på Iya Karnas album. Låtar som sätter sig i medvetandet med hjälp av en del udda instrument och blås. Revolution In Dub är en skön CD.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …