Mattias Hellberg & The White Moose – Out Of The Frying Pan, Into The Woo

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Playground, betyg: 7]

Det råder inga tvivel om att Mattias Hellberg har snöat in på 60-talet och det tidiga 70-talets rock. I duon Hederos & Hellberg gjorde han nedtonade covers av artister som Rolling Stones och Neil Young, och sedan en tid är han med i Nationalteaterns rockorkestern. Och så lirar han lite klassisk, gammaldags rock i eget namn också, och på denna hans andra soloplatta märks verkligen fäblessen för den klassiska rockmusiken. Hellberg bjuder på en riktig flumfest med groove, psykedeliskt sväng och en rockattityd i klass med Jim Morrison. Tydligast är det kanske i tredjespåret “Why is it so?” där sången tystnar efter en minut medans ett coolt hippiejam sätter igång med ettriga gitarrer, orgel och en bas som pumpar skönare än någon pumpat på länge. Efter tre och en halv minuts musikaliska excesser smyger Hellberg tillbaka till micken och avslutar snyggt. Men även “Foggy Day” ger lyssnaren känslan att vandra runt i haschdimma fetare än den i Lützen. På skivomslaget rider en Kristusliknande Hellberg på en vit älg bland mossbevuxna stenar, en svart katt och en massa stora flugsvampar. När man hör musiken känns den bilden helt naturlig.

Om Webbmaster

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …