Motjiva – We Better Free Ourselves

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Egenproducerad, betyg: 7]

Att Motjiva blivit jämförda med The Doors gör mig inte det minsta förvånad. Det är nämligen det första band jag tänker på när jag sätter på We Better Free Ourselves. Att kvartetten blir jämförd med Simple Minds känns också föga överraskande. Skulle man korsa The Doors med Simple Minds, lägga till Chris Isaac, ta bort Ray Manzareks orgel och skottarnas synthar, samt placera hybriden i 2008, så har man nämligen kommit rätt nära en del av Motjiva låtar. Bandet har dessutom ett varmt, tilltalande sound och flera spår på We Better Free Ourselves tilltalar undertecknad rejält. Vad som förvånar, när jag undersöker saken närmare, är att den här plattan är egenproducerad. Det varken hörs eller syns, så proffsigt är det, men vill ni köpa den är det alltså MySpace som gäller och plattan är värd pengarna, inte minst för Henrik Zieglers drömska gitarrspel och sång. Ibland påminner hans mjuka gitarrtoner om Mark Knopflers, men trots alla associationer till gamla rävar så har gruppen ett modernt sound. Femton låtar är definitivt för mycket för att lyckas hålla hög standard hela vägen, men den softa atmosfären uppväger de svagare spåren och min största kritik är egentligen att det inte bränner till ordentligt. Det blir lite för tillbakalutat emellanåt. Jag önskar att Zieglers kunde skrika till ibland och visa mer svärta och hjärta, men ofta är det bra som fan och det skulle inte förvånad mig ett dugg om Motjiva snart är signade av ett majorbolag.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …