Aura – A Different View From The Same Side

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, My Kingdom Music, betyg: 8]

A Different View From The Same Side är debutalbumet från italienska progkvartetten Aura och här har skivan har gått varm i två dygn. Gruppen bildades 1996, men sedan dess har medlemmar kommit och gått. Fyra demos såg dagens ljus innan My Kingdom Music kom till skott och tog bandet till sitt hjärta. Auras progmetal är av den sort som inte sätter metallen i förgrunden, vilket gör albumet ytterst njutbart även för den som föredrar ren prog. De tunga gitarrkompen dominerar sällan ljudbilden, däremot glänser Diego Corini på strängarna i snygga solon och framförallt vackert melodispel. Likaså gör keyboardisten Francesco Di Verniere vars synthar, piano och orglar betyder oerhört mycket för Auras sound. Sjungande trummisar är generellt sett ovanligt, men liksom i finska Hurriganes och tyska Birth Control, är det läget även i Aura. Giovanni Trotta gör dessutom ett riktigt bra jobb, både som skinnpiskare och budbärare av lyrik. Rösten är inte hyperoriginell, men den passar gruppens musik utmärkt och Trottas engelska uttal är riktigt proffsigt, vilket det kan vara si och så med hos italienska band annars. På tal om Italien så har landet en historik av utmärkt progressiv rockmusik sedan slutet av 60-talet och det känns skönt att kunna konstatera att denna kedja fortfarande inte brustit. Lyssna på “A new life” med inslag av jazz, öppningsspåret “At opened eyes” eller det mångdimensionella titelspåret så förstår ni vad jag menar.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …