Alibi Tom – Scrapbook

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Leon Music / Bonnier Amigo, betyg: 6]

Materialet må vara något ojämnt, men Alibi Tom från Göteborg tycks ha ambitionen att skapa mer än bara alldaglig indiepop som vi hört tidigare Det är i sig värt all respekt. Bandet, som tidigare hette Out Of Clouds, mekar ihop fina och lite vemodiga sångmelodier med gitarrpop och smått experimentella inslag som man inte förväntar sig i den här typen av musik. Det gillar jag: det oväntade och överraskande. Det jag tycker mindre om är den vekhet och brist på pondus som infinner sig emellanåt och speciellt i de rockigare låtarna. På den punkten finge Alibi Tom gärna ta i lite extra och inte fega ur. Några låtar är dessutom lite trista, men det uppvägs av det som är bra på plattan. Min känsla när jag lyssnar på Scrapbook är att bandet mycket väl kan bli riktigt intressant när det blivit varmare i kläderna och då CD:n är killarnas debut finns det potential för framtida mästerverk. Melodier som dem i “Fire”, “Across our living room” och “Drugs of our time” visar att det finns känsla och vilja att göra något vackert utan att bli smörigt och kan sådana melodier förenas med den experimentella sidan kan vad som helst ske. När det dessutom smaskas på med cello i låtar som “Autumnal equinox”, “Botanisten” och “I want this night to be over” känns Scrapbook genuina. Det här är en rätt varierad platta och jag ser fram emot att följa Alibi Toms fortsatta resa mot stjärnorna.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …