Thursday , February 29 2024

Orphan Songs – Orphan songs

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, PennyBags, betyg: 6]

Kalmar-sonen Carl-Otto Johanssons soloskiva under namnet Orphan Songs är en trevlig, heminspelad (men det hörs inte) singersongwriterplatta med flera fina melodier och en soft ljudbild, där de akustiska gitarrerna gör mycket för det varma, mjuka soundet. Johansson spelar merparten av instrumenten på albumet själv och sjunger sina texter avspänt och följsamt, som om det inte vore någon stor sak. Trots att inte samtliga låtar letar sig fram till mig – några stycken flödar närmast omedvetet förbi – så finns här en del små juveler som jag gärna lyssnar till upprepade gånger. En av de finaste och skönast arrangerade heter “Rosemary”, en annan jag gillar mycket är “Black & white”. Men även “The young and the brave” och “Into the monster´s arms” berör något djupare än vissa av de övriga. Johansson har ett förflutet i gruppen Eye Drops och det här materialet skulle ha hamnat på deras andra platta, men bandet lade ner och låtarna kom istället ut i den här formen, vilket man får vara tacksam för. Personligen tycker jag om att ha plattan spelandes på repeat, oavsett om jag lyssnar noggrant eller pysslar med annat. Den sprider en skön atmosfär utan att varken bli irriterande eller smörigt inställsam. Orphan Songs är helt enkelt en fin, vilsam höstskiva utan taggiga kanter och jag kan bara hoppas att fler upptäcker den.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …