Tuesday , April 16 2024

The Dodos – Visiter

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Wichita/ BonnierAmigo, betyg: 9]

Mandolin, blås och lite keyboards förekommer på sina ställen, men vad som dominerar The Dodos musikaliska värld är framförallt frontfigurerna Meric Longs gitarrspel och sång, samt Logan Kroebers dundrande, repetitiva och många gånger udda och afrikanskinfluerade trumrytmer. San Francisco-duon hänger sig åt en märkligt bombastisk mix av folkrock och indiepop med såväl fingerpicking som slidespel (“Paint the rust”) på gitarren, vilket periodvis ger en stark blueskänsla utan att vara blues. Det är flippat, galet, men också vackert och närmast förödande medryckande emellanåt. Men framförallt är The Dodos musikaliska kompott väldigt egensinnig. Egentligen ter det sig märkligt att så få musiker och så sparsam instrumentering kan låta så mycket som det gör, men sedan är inte The Dodos vilka som helst heller. De här killarna vet uppenbarligen vad de pysslar med. Redan 2006 debuterade bandet med Beware Of The Maniacs, så Visiter är duons andra fullängdare och om debutalbumet bara är hälften så bra och originell som Visiter finns det all anledning i världen att kolla upp den. Av denna CD:s fjorton låtar finns det ett par som kanske kunde tas bort för att tajta upp helheten, men för övrigt ser jag ingen anledning till kritik. Däremot är jag övertygad om att The Dodos inte är en njutningsfull upplevelse för alla. CD:n kräver att du har sinne för och är nyfiken på det udda och annorlunda, men har du det så lär du få en kick av sällan skådat slag.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …