Wednesday , April 17 2024

Harmonica Sam – Rocker No 1

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Enviken Records, betyg: 8]

Enviken Records fortsätter ihärdigt att ge ut strålande rock n roll och rockabilly. Den här gången har turen kommit till Harmonica Sam, en munspelare och sångare från Malmö som kompas av Domestic Bumblebees och som dessutom har fått med sig Boppin´ Steve på piano och Fredrik Rosén på gitarr. Kan det bli annat än lyckat? Nix. Den här plattan svänger ett gäng och musiken känns både tidlös och retro på samma gång. Främst kommer jag att tänka på den era av 50-talet då rock n rollen fortfarande hade mycket rhythm & blues kvar i soundet vilket gjorde den tyngre än den rena rockabillyn, då rock n rollen var rå, otyglad, bångstyrig och frustande av sex, innan vit kommersialism och amerikansk moral tillrättavisande artisterna och gjorde lyriken mer ofarlig och politiskt korrekt. Innan alla “jävla Bobbies” kom, som Jerry Lee så subtilt uttryckte saken. Hur som helst är Rocker No 1 en riktigt skön platta med fet tyngd och grundligt sväng. Det instrumentala titelspåret bjuder på riktigt elak elgitarr och smaskigt munspel, “It´s me baby” bjuder på mer munspel och visar att Harmonica Sam kan sjunga som de gamla svarta bluesgubbarna gjorde, medan “Barefoot rock” ger Bo Diddley en seriös match och “Honey hush” med Boppin´ Steves pianolir och solo får hela lägenheten att gunga. Svårt att säga, men denna låt kan mycket väl vara plattans absoluta höjdpunkt. Så där går det på i femton låtar (+ ett spökspår) och jag måste säga att det är smått fantastiskt att så här skitbra musik fortfarande tillverkas idag och dessutom i Sverige. Guld!

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …