History Of Guns – Acedia

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Line Out Records, betyg: 8]

History Of Guns tredje studioalbum är en elakt aggressiv historia som periodvis är direkt obehaglig att lyssna till. Bandets primitiva electro-rock svänger rätt bra när den är som bäst, men känslan i låtarna och de bizarra texterna förmedlar samtidigt alienation, smärta, dystopi, uppgivenhet och våldsam ilska. Bandets sound och stil får mig ibland att tänka på Chrome, trots att History Of Guns köttar på mer med sina elgitarrer och bygger en fetare ljudbild med hjälp av syntarna. Över huvud taget låter det mycket 80-tals industrirock om gruppen och trummorna i en låt som “Exhaust fumes” kunde vara tagna ifrån någon platta med Adam & The Ants, medan “Empty eyes” påminner om en hårdare Fad Gadget. Jag skrev inledningsvis att plattan känns obehaglig emellanåt, men samtidigt är den fascinerande i sitt mörka och repetitiva pumpande. Den är svår att slita sig ifrån och närmast omöjlig att ignorera när den spelas. Bandet består egentligen bara av Max Rael som lirar gitarr och syntar, samt Del Alien som framför lyriken. Övriga musikanter är inlånade. Engelsmännen må inte vara de skickligaste eller mest ekvilibristiska på vare sig sång eller instrument, ibland är musiken punkigt simpel, men de har definitivt förmåga att beröra och när allt kommer omkring är det väl just det musik handlar om? Acedia är som en realistisk skräckfilm med inslag av science fiction och ändå känns låtarna skrämmande verklighetsnära och ytterst påtagliga.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …