Jimmy Bussenius & Skurklandet – Spår noll

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Havet Brinner, betyg: 5]

Jag har stött på ett par underliga bandnamn under årens lopp: Modest Mouse, Grisen skriker, Butthole Surfers, We've Got a Fuzzbox and We're Gonna Use It och Binnikibengts Orkester, för att nämna några av de intressantaste.

Den sydsvenska konstellationen Jimmy Bussenius & Skurklandet placerar sig ganska högt på samma lista. Vad är egentligen ett “skurkland” och hur ska man tolka bandnamnet? Handlar det om rövarromantik à la Robin Hood eller snarare om cynisk samhällskritik i traditionell punkanda? En sak är i alla fall säker. Det är ingen dussinskiva jag håller i handen. Det personliga och snygga cd-fodralet (designat av den mångsidige Bussenius själv) ökar nyfikenheten ytterligare.

Vad bjuder då Ronnybysonen Bussenius och hans skurkaktiga kollegor på? Jo, en småtrevlig mix av folkrock, cirkuspop och punk. Ebba Grön och Kaizers Orchestra känns som de mest uppenbara referenserna, men det finns även en hyfsad portion klezmer (vänner av Kustarica-filmer vet vad jag talar om) med i bilden.

Och hur låter det? Jodå, något intressant är på gång. Bussenius påminner om en ung Thåström och de kompande banditerna är hyfsat tighta. Speciellt när de ner på tempot, som i titellåten eller den melankoliska “Vi brinner ut”, är det svårt att inte bli berörd. Textmässigt varvas nödrim i stil med “Vems sida står du på / Röd eller blå?” med gripande strofer som “Du bygger en mening i din fantasi / En vackrare sanning att leva i / För du är döende liksom jag …”.

Slutbetyget blir övervägande positivt. Jimmy Bussenius & Skurklandet tillför något nytt och intressant till den svenska musikscenen. Spår noll är värd att kolla upp.

Om Webbmaster

Kolla även

The band HEALTH

HEALTH rekryterar Lauren Mayberry från CHVRCHES för ny version av “ASHAMED”

HEALTH har släppt ännu en spännande remix, denna gång av “ASHAMED”, en av höjdpunkterna från …