Detektivbyrån – Wermland

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Danarkia/ Border, betyg: 7]

Det är befriande att det för en gångs skull dimper ner något annat i postfacket än skramlig garagerock eller ännu en singer/songwriter. Det är kanske Detektivbyråns största förtjänst, att man låter annorlunda och eget. Men musik blir inte bra enbart på grund att den är ovanlig, den måste vara bra i sig själv också. Och Detektivbyrån har faktiskt flera sympatiska sidor.
De tre Värmlandspöjkera (numera Göteborg) bygger sin musik kring de år 2008 ganska ovanliga instrumenten klockspel och dragspel. Musiken är dessutom instrumental. Resultatet blir låtar som ömsom tassar fram försiktigt som finstämda vaggvisor och ömsom härjar loss i snudd på balkan-ompa bompa för att däremellan röra sig i ett musiklandskap som kanske bäst kan beskrivas som sånglös fransk chanson.
“Wermland” är bandets första riktiga fullängdare och det är en riktigt trevlig bekantskap. Skivan får nog flera än mig att börja fördjupa sig i den spännande genren “cirkusmusik”.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …