Anathema – Hindsight

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Kscope/ Playground Music, betyg: 7]

Liverpoolbandet Anathema är kända som det där doom, goth och dödsbandet som existerar i skuggan av grupper som My Dying Bride och Paradise Lost. Men för att uppskatta Hindsight behöver du inte gilla nämnda genres över huvud taget. Det här är nämligen en sorts samlingsplatta där gamla låtar arrangerats om och framförs i (halv)akustiska versioner. Den enda nya låten är avslutande “Unchained (Tales of the unexpected)”. Resterande spår existerar i andra versioner på gruppens officiella plattor. Musiken är så lugn och ofta så vacker att den nästan framstår som skör och skir. Första låtens titel, “Fragile dreams”, säger i stort sett hur plattan låter. I lite över femtio minuter radas tio låtar upp och bandets sångare sjunger så finstämt och försiktigt att man kan tro att låtarna är av glas och att han är rädd att spräcka dem med röstresurserna om han tar i för mycket. Hindsight är en njutning att koppla av till med koncentrerat lyssnande, men kan också fungera som en atmosfärskapare och en lugnande bakgrund till exempelvis en stillsam middag eller ett viktigt samtal. Det finns ingenting störande i Anathemas musik. Skivan är som ett tänt stearinljus. Samtidigt är det absolut ingen hissmusik heller. Vilka låtar som är bäst är naturligtvis en smaksak, men framförallt är Hidersight en sångsamling som tillsammans utgör ett väldigt jämt album.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …