Embryo – Rocksessions

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Revisited/ SPV/ Border, betyg: 9]

Att Embryos gamla 70-talsskivor återutges på CD kan vi nog tacka det nyväckta krautrock-intresset för. Att Embryo sedan spelade mer jazzrock, world music och en fusion av all musik mellan himmel och jord spelar mindre roll. Vid den här tidpunkten räknades alla möjliga band lite slarvigt till kraut-genren, bara de var tyska och framförallt om de lanserades på kultbolaget Brain. Och för Brain gav Embryo ursprungligen ut Rocksessions. I vilket fall som helst är det en mycket välkommen kulturgärning att återutge skivor som denna. Rocksessions spelades in redan –72 men kom ut i affärerna i december –73 som först, samma år som plattan We Keep On. De fyra tyskarna som utgjorde Embryo vid den här tiden är på Rocksessions förstärkta med de tre amerikanska jazzmusikerna Mal Waldron (elpiano), Jimmy Jackson (keyboards) och Dave King (bas) som bodde i München. Tillsammans gör manskapet en avancerad, ibland lite stökig, men även väldigt vacker (den över tio minuter långa “Warm canto” är direkt underbar, likaså den nästan tio minuter långa “Dirge”) och improviserad musik som tidvis påminner om samtida Mahavishnu Orchestra. Christian Burchard, som startade Embryo 1969, har sagt att bandet gör “musik av intelligenta och kvalificerade musiker som spelar för intelligenta och komplicerade människor”. Hur pretto det än må låta ligger det något i det. Embryos är inte alla gånger lätt att ta till sig, men Rocksessions hör till de absolut bästa album jag har hört med bandet och CD:n är en utmärkt ingång till gruppen.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …