The Psyke Project – Apnea

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Lifeforce Records, betyg: 3]

De fyra danskarna i The Psyke Project har efter Samara (2003) och Daikini (2005) nått fram till tredje fullängdssläppet, och redan i november ska de befinna sig i Fredmans studios i Göteborg för att spela in nästa platta. Bandet lirar hardcore, baserat på hårdrock och punk och killarna säger sig vara starka anhängare av DIY-mentaliteten (hur nu det stämmer överens med att ligga på ett skivbolag som Lifeforce?) samtidigt som killarna när en revolutionär tro. Influenserna kommer från band som Neurosis, Converge, tidiga Isis och Will Haven med fler, så ni fattar åt vilket håll det lutar. I hemlandet nominerades The Psyke Project 2005 till Danish Metal Awards, men jag är inte lika positiv. Sanningen att säga tycker jag att vad The Psyke Project gör på Apnea musikaliskt sätt är rätt trist. Visst, det är aggressivt, energiskt och ofta mörkt. Likaså är det rätt kaotiskt ibland, med inkorporerade episka partier och lite experimenterande, men det blir aldrig intressant eller upplyftande. Vokalt varierar Martin Nielskov mellan (oftast) growligt skrikande och ren sång och det är med tacksamhet jag inser att de inte använder sig av ljus screamosång dessutom. Inte för att det gör någon jättestor skillnad när låtarna ändå är tämligen intetsägande och jag hunnit tröttna på plattan redan efter att ha hört första hälften, men det kunde ju ha varit värre.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …