Wednesday , April 17 2024

Absolute Body Control – Never Seen

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tina Arwidson)

[album, Daft Records, betyg: 8]

Ett av de mest underskattade banden på den belgiska ebm-scenen under tidigt åttiotal är tveklöst Absolute Body Control. Kanske för att Dirk Ivens och Erik van Wonterghem med sina mörka popmonotonier aldrig riktigt passade in i ebm-fållan, utan egentligen hade mer gemensamt med sina franska cold wave-kollegor eller de brittiska new wave-pionjärerna. Kanske för att det efterföljande musikprojektet The Klinik kom att bli en än större publikframgång.

Efter tjugotvå år, några samlingsskivor och en del festivalspelningar i Europa släppte Ivens och Wonterghem tidigare under året samlingsalbumet Wind[Re]Wind, fyllt av välbehövliga nyinspelningar av arkivets pärlor.

På nya ep:n ’Never Seen’ följer de nu i sina egna fotspår och skapar en modern fortsättning på den egna musikhistorien. Och det låter perfekt. Alla älskare av det karga, minimalistiska industrilandskap kryddat av apokalyptiska melodier som utmärkte scenen i slutet av 70-talet och början av 80-talet får sitt lystmäte. Och få gör det lika bra som Absolute Body Control – fortfarande.

Melodierna döljer sig ibland väl bakom de distinkta och monotona analogsyntharna, men för den som gräver lite under ytan finns den mörka poppigheten kvar. Absolute Body Control har aldrig varit bandet som ställer sig in, och det är också därför musiken fortfarande känns så ny och fräsch.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …