Wednesday , April 17 2024

Vestigial – Translucent Communication

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Cold Meat Industry, betyg: 7]

“Mörkt”, “mystiskt”, “dramatiskt”, “brutalt”, “vackert” och “apokalyptiskt” är några av de adjektiv som dyker upp i huvudet när jag lyssnar på det högintressanta albumet Translucent Communication.

Bakom plattan står Vestigal. Redan med sina tidigare släpp har formationen nått kultstatus i konnässörkretsarna. Nu utvecklar de sitt koncept och bjuder på dark ambient av finaste modell. Man skulle kunna nämna Raison D’Être, Murcof, Mogwai och Non som referenser, men egentligen rör sig italienarna i tämligen egna ljudlandskap. Det pyser, väser, bullrar, morrar och susar. I bakgrunden mässar mystiska körer. Stundtals dyker vackra och melankoliska melodier upp och lättar upp stämningen en smula.

Albumet handlar om civilisationens förfall och teknologins baksidor. Många av de suggestiva, suicidala atmosfärerna skulle mycket riktigt också passa utmärkt som soundtrack till en filmatisering av någon av Philip K Dicks eller William Gibsons mer dystopiska böcker.

Varje gång jag lyssnar på Translucent Communication upptäcker jag nya harmonier (och kanske framför allt disharmonier). Albumet utmanar, provocerar och fascinerar. Det går inte att komma längre från Vince Clarkes triviala treminutersschlagerpop det här! Om ni gillar stillsam, meditativ och dunkel musik och söker efter en ny guldklimp är den här plattan ett givet köp.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …