Birds Of Avalon – Bazaar, Bazaar

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Volcom, betyg: 8]

Birds Of Avalon är ännu ett av de nya, unga nostalgiband som dyker upp nu, men vars musik vilar trygg och säker i 70-talets vagga. De här amerikanarna har studerat det svunna årtiondets rockmusik väl och tyngdpunkten ligger främst på första halvan av eran då psykedelia, bluesrock och hårdrock ofta flöt ihop till en helhet. Till och med konvolutet till Bazaar, Bazaar kunde ha målats omkring 1972. Första spåret “Bicentennial baby” känns något senare, kanske –75, men därefter gräver sig Birds Of Avalon längre tillbaka i den haschrökiga myllan och det är inte ovanligt att bandet mixar riktigt flummiga partier med hårdare riff, som i “Set you free” eller den folkstompiga “Wanderlust”. Här finns tvillinggitarrer som ljuder snyggt tillsammans, melodisk sång och ibland lätt progressiva inslag som det kunde låta innan progrocken blev en utmejslad genre. Det här är alltså inga Emerson Lake & Palmer, Yes eller Genesis precis. Jag skulle inte heller vilja kalla Birds Of Avalon ett rent hårdrocksband så som man kan göra med till exempel The Answer eller Wolfmother. Inte heller låter det som att de plagierar något gammalt band rakt av, vilket är ett stort plus i min bok. Birds Of Avalon lånar, stjäl och hittar på eget, men det fina är att de gör mixen till sin. Personligen älskar jag nog “Turn gold” med sitt tunga valsparti och den snygga sitarlåten “Think” med sin Beatles-melodi mest, men skivan är genomgående mycket bra och givande.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …